Mat

Restauranger

Att äta på restaurang kan för många vara en lyx. Men det är också ett sätt att slippa laga maten själv och idag finns det restauranger som serverar mat i alla prisklasser. Sedan finns det de restauranger som är mer omtalade än andra. I det här inlägget får du veta mer om några av Sveriges och världens mest omtalade restauranger.

Operakällaren

Vi börjar i Sverige och Operakällaren. Operakällaren är en gourmetrestaurang som ligger i Stockholm. Operakällaren har en lång historia då den öppnades i det dåvarande operahuset år 1787, vilket gav restaurangen sitt namn. Restaurangen har genom åren fått många fina utmärkelser och ägs idag av Alessandro Catenacci.

Noma

I vårt grannland Danmark finner vi en av världens mest omtalade restauranger. Noma ligger i Köpenhamn och invigdes år 2003. Två år efter, alltså 2005, fick restaurangen sin första stjärna i Michelinguiden och har sedan dess fått många fina utmärkelser. Restaurangen drivs av René Redzepi.

Asador Etxebarri

Asador Etxebarri är en spansk restaurang som ligger i Atxondo. Kocken heter Victor Arguinzoniz och tillagar all mat som finns på menyn på en grill, vilket är en anledning till varför folk vallfärdar till restaurangen. Restaurangen har blivit utsedd till världens bästa restaurang och har fått ett flertal fina utmärkelser.

Central

Central, eller Central restaurante, är en annan av världens mest besökta och omtalade restauranger. Restaurangen ligger i Perus huvudstad Lima och grundades år 2008. På restaurangens meny finner du tolkningar av typisk peruansk mat. Dess ägare heter Virgilio Martínez Véliz och har fått flera priser för sin matlagning.

Geranium

Geranium ännu en restaurang som ligger i Danmark. Restaurangen grundades år 2007 och finns att besöka i Köpenhamn. Ägaren heter Rasmus Kofoed och restaurangen har fått ett flertal utmärkelser.