Mat

Den svenska matkulturen

Alla länder har sin egen matkultur och skryter mer än gärna om sin fantastiska mat. Det gäller även Sverige. Det som kännetecknar det typiskt svenska köket är att vi använder oss av lokala råvaror som är anpassade efter årstiden. Något annat som är typiskt för den svenska matkulturen är att vi gärna återanvänder samma maträtter vid högtider.

Sedan kan matkulturen variera beroende på var i landet du befinner dig. Skåne har till exempel en annan matkultur än andra delar av landet. Som du säkert har förstått vid det här laget har vi i denna artikel valt att lägga fokuset på det svenska köket och ge dig några exempel på typiskt svenska maträtter.

Köttbullar

Trots att köttbullarna från början inte är svenska så är det idag vår nationalrätt. Man tror att köttbullarna kom till Sverige när Karl XII som var Sveriges kung i början på 1700-talet reste till det osmanska riket, alltså kring Turkiet, och blev inspirerad av de maträtter som fanns där, bland annat vad som liknar köttbullar. Köttbullar serveras vanligtvis med potatismos, rårörda lingon och en gräddsås. Receptet på köttbullar varierar och alla sätter sin egen prägel på det. En del föredrar mer kryddor än andra.

Tacos

En annan maträtt som inte är svensk från början men som sedan 1990-talet har varit ett måste på fredagarna är tacos. Tacos består av en köttfärsblandning med tacokryddor, olika sorters grönsaker och såser såsom salsa och guacamole. Tacos äts med bröd eller skal, till exempel nachochips eller tortillas. Likt köttbullarna kan innehållet i en taco se olika ut, en del har frukt i sin taco och andra blandar in räksallad.

Sill

Sillen är en återkommande maträtt som finns på bordet till högtiderna. Till exempel under jul och midsommar. Sill är en fisk och kan ha olika smaksättningar, till exempel senap, lök eller någon annan kryddblandning. De flesta köper sillen på burk och tillagar den inte själv. Sillen äts oftast tillsammans med potatis eller på ett bröd.

Surströmming

En annan fiskrätt som är typisk svensk är surströmming. Den äts vanligtvis till midsommar eller kräftskiva och består av strömming som konserverats genom jäsning. Det gör att fisken får en stark lukt när burken öppnas, vilket får många att rygga tillbaka. Surströmming äts på ett bröd eller med potatis.

Biff Rydberg

Biff Rydberg är en något finare maträtt som kan serveras på restaurang eller tillagas hemma. Rätten beskrivs som en lyxigare variant av pyttipanna och består av kött, potatis och lök och brukar vanligtvis serveras med ett ägg. Rätten har fått sitt namn efter hotell Rydberg i Stockholm.

Smörgåstårta

Slutligen har vi smörgåstårtan som är vad det låter som, en tårta gjord på bröd och som är varvad med olika saker du vanligtvis har på mackan. Till exempel leverpastej och laxkräm. Den är klädd med färskost eller crème fraiche och dekoreras med ostskivor, skinka, grönsaker och räkor.