Kända kockar

Internationella kockar

 

Förutom att det finns många bra kockar som slagit igenom i Sverige finns det några som nått en internationell publik. Här är några exempel på kända kockar.

Jamie Oliver

Jamie Oliver föddes år 1975 i Essex och är en brittisk kock. Han började laga mat redan som barn och utbildade sig till kock. När kockutbildningen var avklarad började han jobba inom restaurangbranschen. I början på 00-talet slog han igenom för den breda massan, både i hemlandet och internationellt med tv-programmet den nakna kocken där han på ett humoristiskt sätt lagade mat i TV. Sedan dess har Jamie haft flera TV-program och släppt kokböcker. Han äger också ett flertal egna restauranger.

Gordon Ramsay

En annan känd kock som blivit internationellt känd via TV är Gordon Ramsay. Han är född år 1965 och är en skotsk kock. Han började sin karriär inom restaurangbranschen på 1980-talet. När han sedan flyttade till London tog karriären fart på riktigt och han jobbade för flera av Londons mest omtalade restauranger. Idag driver Gordon ett flertal egna restauranger och har setts i bland annat tv-programmet Kitchen nightmares och Masterchef, vilket är originalupplagan till Sveriges mästerkock.