Kända kockar

Kända svenska kockar

Det finns många som är riktigt duktiga på att laga mat och har blivit kända för sin matlagning. Flera av de bästa kockarna har synts en del i TV. I den här delen får du veta mer om några av Sveriges mest kända kockar.

Tina Nordström

Tina Nordström, eller Mat-Tina som blev hennes smeknamn när hon slog igenom för det svenska folket i TV-programmet Mat som gick på SVT i början på 00-talet. Tina föddes år 1973 i Skåne och fick sitt intresse för matlagning från föräldrarna som ägde ett värdshus. Tina har en lång erfarenhet inom restaurangbranschen och år 2000 blev hon utsedd till årets kock.

Markus Aujalay

Markus Aujalay föddes år 1971 i Uppsala där han växte upp. Efter gymnasiet började han jobba som kock på Arlandia hotell, vilket var början på hans karriär. Idag har Markus flera restauranger och har synts en del i TV. Bland annat som domare i Sveriges mästerkock.

Zeina Mourtada

Ett annat känt ansikte är Zeina Mourtada som synts en del i TV4, till exempel i Nyhetsmorgon. Men innan hon började synas på TV delade hon med sig av sina recept på bloggen Zeina’s kitchen där hon fortfarande delar med sig av recept. Zeina föddes år 1982 i Sierra Leone men är uppvuxen i Sverige.

Niklas Ekstedt

Niklas Ekstedt är en kock från Järpen. Han föddes år 1978 och har även han setts en del i TV. Han tog till exempel över programmet Mat efter Mat-Tina. Förutom att han är en känd TV-kock driver han flera restaurangverksamheter.