Mat

Mat från andra länder

Utanför Sveriges gränser finns det en hel värld med olika matkulturer. Många maträtter från världen har tagit sig utanför sitt lands gränser och har spridit sig ut i världen och till svenskarnas kulinariska repertoarer. Därför kommer du i den här delen få veta lite mer om mat som har sitt ursprung från andra länder men som är uppskattad och äts även i Sverige.

Pasta

Visste du att pastan egentligen har sitt ursprung från Kina? De var först med att tillverka vad som liknar nudlar idag, vilket används i det asiatiska köket, till exempel ramen. Men det var på 1200-talet som pastan började att ätas i Italien och fick sedan spridning utanför Italiens gränser och till Sverige. Pastan består av durumvetemjöl, vatten och ägg och tillverkas i olika former, vilket gör att det finns många olika pastarätter. Två populära pastarätter är pasta bolognese och pasta Alfredo.

Tapas

Tapas är ett samlingsnamn för smårätter och rätterna i sig kan därför variera en hel del. Tapas har sitt ursprung från Spanien. Tapas är lätt att tillaga och lätt att äta.

Sushi

Sushi kommer från det japanska köket och består av små rullar eller munsbitar som är tillverkade av sjögräs och ris. Oftast har sushin en fyllning av fisk eller skaldjur och kan innehålla någon typ av grönsak. Men det finns också vegetariska varianter. Trots att man har ätit sushi i Japan i flera tusen år så dröjde det fram till 1990-talet som sushin fick en popularitet även i Sverige.

Gulasch

Gulasch är en soppa eller gryta som ursprungligen kommer från Ungern. Rätten består av kött, potatis, buljong och olika kryddor, till exempel paprikapulver. Den kan även ha olika grönsaker såsom paprika och morot. Gulasch är Ungerns nationalrätt och äts av svenskar till vardags.

Hamburgare

Vi har amerikanarna att tacka för hamburgaren. Rätten består av en köttfärsbiff som ligger mellan två brödhalvor. Mellan brödet och köttet kan man använda någon typ av sås, ost eller grönsaker såsom sallad, picklad rödlök och tomat. Maträtten uppfanns någon gång på 1800-talet och på 1920-talet fick den epitetet snabbmat, vilket den enligt många är än idag. På 1950-talet kom hamburgaren till Sverige. Du kan köpa hamburgare på en snabbmatsrestaurang eller tillaga dina egna. Hamburgare är särskilt populärt att grilla på sommaren.